Podpora města Karlovy Vary symfonickému orchestru? Neuvěřitelných 35 milionů!

Vážená redakce,

dovoluji si Vám zaslat mé pozastavení nad tím, jak za poslední roky mizí peníze z rozpočtu města v Karlovarském symfonickém orchestru (KSO).

Celé mně to připadá jak z nějakého scifi filmu. Gravitačně vázaný systém hvězd mezihvězdné hmoty, kosmický prach či temná hmota je dnes veřejnosti dobře znám pod úhrnným názvem galaxie. Každá galaxie mívá také svoji nejednu obří černou dírou. Ta byla Albertem Einsteinem v roce 1915 předpovězena v obecné teorii relativity.

Protože český jazyk je k nám neskonale štědrý, tak se dá o černé díře dnes v 21. století rovněž hovořit o místě, ve kterém nekontrolovatelně /neustále/ mizí finanční toky například z našeho veřejného rozpočtu.

Abychom přímočarým způsobem mohli pochopit podstatu celé věci, tak se raději z komety, meteoritu, kvasaru, exoplanety či hvězdokupy vraťme zpátky nohama na zem.

Z HISTORIE

Ještě v devadesátých letech 20. století hospodařil Karlovarský symfonický orchestr, příspěvková organizace /dále jen KSO/ s pouhými 7 000 000,- Kč. Kolem roku 1990 mělo KSO již ročně k dispozici již cca 10 000 000,- Kč. V roce 2004 dal magistrát orchestru dotaci ve výši cca 16 000 000,- Kč. O šest let později tedy v roce 2010 hospodařili už karlovarští symfonici s částkou 20 000 000,- Kč. V tomto roce došlo ještě jednou k navýšení /v měsíci snad květnu/ rozpočtu KSO ve výši 1 200 000,- Kč. To znamená, že v roce 2010 hospodařil orchestr s dotací v celkové výši 21 200 000,- Kč. Výše uvedený rok byl také současně rokem volebním. V říjnu téhož roku v komunálních volbách poprvé zvítězilo hnutí KOA, které z následujícího grafu začalo být ke KSO navýsost obzvláště štědré. Z grafu pod názvem „Podpora města Karlovy Vary symfonickému orchestru“ je i pro laika vše ihned patrné. Toto tvrzení však dokazuje i návrh rozpočtu pro rok 2019, který je navržen na astronomickou částku blížící se skoro k 36 000 000,- Kč.

O ČEM SE NEHOVOŘÍ

Každoročně v rámci MFF Karlovy Vary se koná v Letním kině Karlovy Vary tzv. „Večer města“, který je už osm let celý pouze v režii Karlovarského symfonického orchestru od cateringu až po samotný prodej vstupenek. Nemalý zisk rovněž putoval vždy do truhly/pokladny KSO. Taktéž při účinkování některých souborů či komorního orchestru KSO například na Vánočních nebo Velikonočních trzích v Karlových Varech apod. doputovaly fakturace na příslušné další městské organizace, které jim je se souhlasem vedení města, proplácely. Ovšemže tyto vydobyté prostředky se v grafu vůbec nevyskytují/nezahrnují.

REALITA

Dle dochovaných fotografií KSO z let minulých, ale i současných dále z Organizačních řádů KSO aj. dokumentů lze snadno dojít k závěru, že počet symfoniků v tomto tělese se nikdy nenavýšil. Počet hráčů je tedy stálý, neboť musí splňovat statut symfonického tělesa.

Pro Sherlocka Holmese by mohla být dosti klíčová otázka: ..“Kam se rozkutálí celý rozpočet KSO? V jaké černé díře mizí finanční toky z veřejného rozpočtu v kapitole KSO“?..

Běžnému internetovému uživateli postačí pouze zadat do vyhledávače KSO. Při navštívení jejich domovské stránky rozklikněme KONTAKTY. Po vytažení roletky nám vyjede aktuální seznam všech čtrnácti nehudebních pracovníků tedy současných manažerů aj. pozicích.

POZN.:

Ve srovnání s lety minulými ve vedení orchestru pracovali celkem tři zaměstnanci:

  1. provozní

  2. mzdová účetní a personalistka /v jedné osobě/

  3. hlavní ekonom

Tyto zaměstnance zastřešoval pouze ředitel organizace. Možná to je ten novodobý fenomén, který v podobě binga /desítky umístěné uprostřed střeleckého terčíku pozn. redakce/ doběhl KSO.

Autor: Josef Skořápka

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.