Sportovci roku 2018 Karlovarského kraje

V prostorách Karlovarského městského divadla byli slavnostně oceněni sportovci, trenéři a sportovní legendy, kteří dosáhli výjimečných úspěchů či se zasloužili o rozvoj sportu v regionu.

Hlavní cenu si z rukou hejtmanky Karlovarského kraje Jany Mračkové Vildumetzové převzali triatlonistka Heidi Juránková, nohejbalista Jan Vanke a stolní tenista Vít Špalek.

Návrhy na ocenění přijímala okresní sdružení České unie sportu do 31. ledna. Celkem bylo předloženo 181 nominací, z toho 136 pro jednotlivce a 45 pro kolektivy. „Oproti loňskému roku došlo k nárůstu počtu nominací, což jen dokládá, že v našem regionu máme opravdu velkou spoustu vynikajících sportovců. Všem bych proto chtěla moc poděkovat za vzornou reprezentaci Karlovarského kraje a popřát jim do dalších let, aby jejich hvězda stoupala i nadále vzhůru. S poděkováním bychom neměli zapomínat ani na jejich rodiny a trenéry, bez jejichž podpory by jen stěží dosahovali takovýchto úspěchů,“ uvedla hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová.

Sportovci během večera obdrželi finanční šeky a nechyběly ani pamětní listy a skleněné plakety, upomínající na tyto slavnostní chvíle. Ceny do soutěže darovala i toužimská společnost PROM-IN, jež se zabývá  vývojem, výrobou a prodejem doplňků stravy pro sportovce. Úspěšným sportovcům kromě zástupců Karlovarského kraje pogratuloval rovněž olympijský medailista, běžec na lyžích Lukáš Bauer. V rámci bohatého programu, kterým provázel oblíbený sportovní redaktor a televizní komentátor Petr Vichnar, vystoupila skupina Mirákl, muzikálová zpěvačka Eliška Ochmanová a idol zejména mladých Timmy White. Přítomným v hledišti se pak tajil dech při sledování show na flatlandovém kole. Na závěr hejtmanka  Jana Mračková Vildumetzová pozvala všechny sportovce na Hry IX. zimní olympiády dětí a mládeže ČR, které se budou v Karlovarském kraji konat v příštím roce historicky poprvé.

PŘEHLED OCENĚNÝCH SPORTOVCŮ:

ŽÁCI – JEDNOTLIVCI

DOMINIK ORAČKO (vzpírání), TJ Baník Sokolov
Úspěchy: 1. místo na ME juniorů do 15 let v trhu i nadhozu a dvojboji ve váze + 94 kg

NIKOLA ROUBALOVÁ (box), BC Baník Sokolov
Úspěchy: 2. místo na MČR kadetů v boxu

MAREK ŠTĚRBA (orientační sporty), TJ Slovan Karlovy Vary
Úspěchy: ZODM – 1. místo + 2 x 2. místo; ČP v LOB celkově – 1. místo; ČP OB celkově – 1. místo

ADAM MÜLLER (běh na lyžích), LK Slovan KV
Úspěchy: MČR – 1. + 3. místo

LUCY HRDLIČKOVÁ (karate), Karate Klub Tygr Karlovy Vary
Úspěchy: MČR – 1. místo; Národní pohár 2 x 1. místo – kumite. Nejúspěšnější závodník českého svazu karate 2018 – žáci

SÁRA PETERKOVÁ (dráhová cyklistika), Cyklistika Karlovarského kraje
Úspěchy: MČR – 4 x 1. místo + 1. a 2. místo + 3 x 3. místo

ŽÁCI – SPORTOVNÍ KOLEKTIVY

VOLEJBALOVÝ KLUB KARLOVY VARY (volejbal), družstvo žákyň
Úspěchy: MČR – 1. místo finálový turnaj

TJ SLOVAN KARLOVY VARY (plavání), štafeta žákyně
Úspěchy: MČR – 4 x 1. místo (LMČR + ZMČR)

LK SLOVAN K. VARY (běh na lyžích), smíšené družstvo – starší žáci
Úspěchy: MČR – 1. místo smíšených družstev

ŽÁCI – SPORTOVNÍ KOLEKTIVY – ZVLÁŠTNÍ OCENĚNÍ

SPORTOVNÍ TANEČNÍ STUDIO MAGICSTAR (tanec, disco a mažoretky), žákovské družstvo 2003/2007

Úspěchy: MS – 3 x zlato a 1 x stříbro. Sportovní taneční studio MAGICSTAR pod vedením trenérky Jaroslavy Novotné v loňském roce dosáhlo řady mimořádných sportovních úspěchů. Část formací získala titul mistrů republiky ČR a některé formace se probojovaly na MS do JAR – Kapské město. Získaly tři tituly mistra světa a jedenkrát jsou vicemistryněmi světa.

TANEČNÍ SKUPINA MIRÁKL OSTROV (jazz dance, contemporary dance), dětská věk. kat. 2007/2009
Úspěchy: MS – 1. místo;  MČR – 1. místo

TANEČNÍ SKUPINA MIRÁKL OSTROV (jazz dance, contemporary dance), dětská věk. kat. 2003/2006
Úspěchy: MS – 1. + 2. místo;  MČR – 1. místo

DOROST – JUNIOŘI – JEDNOTLIVCI

PETRA ZIKMUNDOVÁ (lukostřelba – kladkový luk), LK ESKA Cheb
Úspěchy: 1. místo na MČR dospělých v halové lukostřelbě. Halová mistryně republiky v terčové lukostřelbě v kategorii dospělých. Reprezentantka ČR. Na ME v kategorii dospělých  v Polsku se umístila na 9. místě. Zúčastnila se MS juniorů v Itálii, kde obsadila v silné konkurenci 12. místo. Je držitelkou tří národních rekordů.

ROMAN KOŘÁN (westernová drezura), TJ SOKOL Velká Hleďsebe
Úspěchy: ME – 1. místo Rancg Trail Open. V loňském roce získal titul mistra Evropy v kategorii Ranch Trail Open na European Championship Appaloosa Show. V dalších kategoriích na ME se umístil na 4., 5. a 7. místě.

VÍT HOLUB (plavání), Plavecký klub Baník Sokolov
Úspěchy: 2. místo MČR zimní – 50 volný způsob; 3. místo MČR letní – 100 volný způsob

ANNA KORBOVÁ (atletika), Triatlet Karlovy Vary
Úspěchy: MČR – 1. místo; 3. místo mezinárodní závody dorostu

MAREK LIŠKA (cyklistika), Cyklistika Karlovarského kraje
Úspěchy: MČR – 6 x 1. místo; ČP celkově – 2 x 1. místo + 3. místo

DOROST – JUNIOŘI – SPORTOVNÍ KOLEKTIVY

SKP UNION CHEB (atletika), štafeta
Úspěchy: MČR – 3. místo štafeta 4 x 400. Družstvo dorostu získalo na MČR v Praze v běhu na 4 x 400 metrů bronzovou medaili.

GOLF CLUB KARLOVY VARY (golf), družstvo dívek U18
Úspěchy: MČR – 1. místo

DOSPĚLÍ – JEDNOTLIVCI

KAMIL KUČERA (vzpírání), Český svaz vzpírání
Úspěchy: 8. místo na MS v nadhozu; 16. místo v trhu; 11. místo ve dvojboji

ELIŠKA STAŇKOVÁ (atletika), Tělovýchovná jednota Tatran Kraslice
Úspěchy: 12. místo na ME v hodu diskem; 1. místo na MČR v hodu diskem

ČESTMÍR ŠÍMA (strongman)
Úspěchy: V roce 2015 se díky nominaci zúčastnil v nejtěžší kategorii mistrovství světa amatérských strongmanů, které se koná pod záštitou Arnold Classic v americkém Ohaiu. Je dvojnásobným vítězem Českého poháru strongmanů a prvním (dosud jediným) člověkem v ČR, který zvedl 415 kg na mrtvý tah.

VERONIKA KUBÍNOVÁ (MTBO), TJ Slovan Karlovy Vary
Úspěchy: MS – 1. + 3. místo; ME – 4. + 6. místo; MČR – 2. místo; SP celkově – 2. místo

DOSPĚLÍ – SPORTOVNÍ KOLEKTIVY

ROYAL GOLF CLUB MARIÁNSKÉ LÁZNĚ (golf), družstvo žen
Úspěchy: MČR – 1. místo Extraliga ČR družstev žen; 8. místo European Ladies Club Trophy – Bulharsko; vítězství v extralize ČR družstev žen

VK KARLOVARSKO (volejbal), družstvo mužů
Úspěchy: MČR – 1. místo; ČP – 2. místo

HANDICAPOVANÍ SPORTOVCI

VENDULA DUŠKOVÁ (plavání tělesně postižených), SK KONTAKT KARLOVY VARY
Úspěchy: ME – 2. místo; MČR – 1. místo

TRENÉŘI

DANIELA RADOVÁ (házená), TJ Sokol Lázně Kynžvart
Úspěchy: Bývalá hráčka házené TJ Sokol Lázně Kynžvart a následně Slavie Praha. Reprezentantka ČR od dorostenek až po dospělé. Po ukončení aktivní házenkářské kariéry působí jako rozhodčí házené, je členkou Komise rozhodčích Českého svazu házené. Stala se první ženskou rozhodčí, která rozhodovala v ČR nejvyšší domácí seniorské soutěže. V současné době je předsedou TJ Sokol Lázně Kynžvart, kde mimo jiné působí coby trenérka mládežnické házené. Zásluhou své „nakažlivé“ povahy se dokázala v Lázních Kynžvart obklopit lidmi, kterým jde o budoucnost a trávení volného času mládeže a dospělých ve městě a jeho blízkém okolí. Se všemi nadšenci dokázala realizovat sen několika generací, a to vybudováním víceúčelové sportovní haly, která nese název Sportovní hala Milana Prokeše.

JIŘÍ KUDRLE (volejbal), BVC Chodov
Úspěchy: 1. místo s výběrem Karlovarského kraje na KCM v Bílovci; 1. místo reprezentace ČR U16 na mezinárodním turnaji PRAGUE volleyball games

JIŘÍ NOVÁK (volejbal), VK Karlovarsko
Úspěchy: Vede A – tým – 2. místo ČP + 1. místo MČR

SPORTOVNÍ LEGENDA

JIŘÍ ŠOLLAR (vzpírání), Tělovýchovná jednota Lokomotiva Cheb
Úspěchy: V roce 1957 zakládal oddíl vzpírání TJ Lokomotiva Cheb. V letech 1966 – 1968 byl člen předsednictva Českého svazu vzpírání a v letech 1989 – 1999 členem sportovní komise tohoto orgánu. Za svou úspěšnou a dlouhou kariéru vychoval řadu vynikajících sportovců a reprezentantů Československa. Ti se následně zúčastnili i olympijských her v Montrealu a Moskvě. Je rozhodčím první třídy. V letošním roce se dožívá významného životního jubilea 80 let.

RUDOLF FLAŠKA (atletika), Loket
Úspěchy: V minulosti působil jako učitel a později jako ředitel na základních školách v Lokti, Novém Sedle a Sokolově. Pod jeho vedením se žáci pravidelně umisťovali na předních místech v okresních i republikových atletických soutěžích. Jako trenér se podílel na založení Atletického oddílu při Tělovýchovné jednotě Loket a v současnosti působí ve Školním atletickém klubu Chodov, kde vede tréninkovou skupinu. Mezi největší úspěchy patří trénování vnoučat Markéty Bauerové (2. místo na celorepublikovém závodě Odznaku všestrannosti olympijských vítězů v desetiboji) a Adama Bauera (3. místo na Mistrovství České republiky v běhu na 300 metrů v hale v roce 2017). Rudolf Flaška figuruje rovněž jako rozhodčí v atletických soutěžích v rámci Karlovarského a Plzeňského kraje a podílí se i na rozhodování celorepublikových soutěží. Kromě jiného založil v roce 1985 Novoroční běh v Lokti, který i nadále pořádá a jako aktivní sportovec se jej i účastní.

JAN NOVÁK (běh na lyžích), LK Slovan K. Vary
Úspěchy: 45 let se věnuje trénování lyžařů. Pod jeho vedením dospívali budoucí účastníci a medailisté ZOH

NEJLEPŠÍ SPORTOVCI

HEIDI JURÁNKOVÁ (triatlon), X-team BaNo K. Vary
Úspěchy: Kvalifikace na OH Mládeže; MČR – 2 x 1. místo; ČP celkově 1. místo; EP – 4. + 6. + 11. místo; ME – 22. místo

JAN VANKE (nohejbal), SK Liapor – Witte Karlovy Vary
Úspěchy: MS – 1. místo + jako kapitán u zisku všech 3 medailí z MS

VÍT ŠPALEK (stolní tenis)
Úspěchy: Pravidelně se zúčastňuje republikových bodovacích turnajů mládeže. V loňském roce skončil na celorepublikovém žebříčku mezi zdravými dětmi na 35. místě. Účastnil se Olympiády mládeže v Brně. V roce 2018 byl zařazen do mužské reprezentace mezi handicapovanými sportovci a bude se pokoušet o účast na paralympiádu do Tokia 2020. V prosinci 2018 se účastnil turnaje v Kostarice, kde nasbíral první body do světového žebříčku v mužích.

Zdroj: Informační portál Karlovarského kraje


 

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.