Houbaření v Březové u Karlových Varů

Karlovy Vary jsou, jak je známo, lázeňským městem, které je celé obklopeno různorodým lesním porostem. Není tedy divu, že zde najdeme mnoho různých druhů hub. Obec Březová ležící nedaleko Karlových Varů, která dříve byla součástí lázeňského města, je podle starších houbařů místem, kde houby rostly nejvíce. Jako malé děti jsme na houby jezdili nejvíce právě na toto místo, a tak jsem poslední dva roky zjišťoval, jak je tomu s růstem hub v těchto místech nyní.

V roce 2018 bylo založeno Mykologické sdružení Karlovy Vary a já měl to potěšení se seznámit se starostou obce Březová Mgr. Martinem Gruberem, který je rovněž vášnivým houbařem. Společně jsme začali chodit na sondy růstu hub v okolí Březové.

V zimních měsících jsme se soustředili především na dřevokazné houby. Za zmínku stojí například ucho jidášovo neboli boltcovitka bezová, která se hojně může vyskytovat za mírných zim. Nalézá se zde také penízovka sametonohá, která je také chutnou houbou. V obou zmiňovaných houbách byly údajně nalezeny látky prospěšné zdraví, které se využívají především v čínské medicíně.

Z jarních druhů hub stojí za zmínku velmi hojně se zde vyskytující čirůvka májovka a první hřibovité houby – začátkem června hřib kovář a vzácnější hřib borový.

V letním období, pokud není velké sucho, tak je možné najít hojně vyskytovaný hřib dubový, hřib smrkový, hřib žlutomasý nebo hřib plstnatý a velké množství různě barevných holubinek. Houbařům však dělají radost také nálezy lišky obecné a lišky bledé, které zde v minulých letech nebyly a nyní se opět v hojném počtu vracejí.

Z podzimních hub zde rostou nejvíce hřiby dubové a hřiby smrkové. Velké zastoupení zde mají ale také bedly. Ty lze v určitých úsecích nalézt v opravdu velkém množství. V pozdních měsících podzimu roste také velké množství hub, které však nejsou až tak moc lákavé pro klasické houbaře. Jedná se například o lišku nálevkovitou, lakovku ametystovou a čirůvku fialovou. U čirůvky fialové však musí být člověk opatrný, neboť tato houba je velmi dobrá, ale musí být tepelně upravena, a to minimálně 20 až 30 minut v bodu varu, aby nezpůsobila zdravotní potíže.

V lesích okolo Březové lze za příznivých podmínek najít velkou škálu různých druhů hub po celé rok.

Autor: Miloš Krčil (předseda Mykologického sdružení Karlovy Vary)


 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *