Pikantní vepřová žebra s opečeným chlebem

Krásně mastné ruce i pusa od ucha k uchu. Žebírka se zkrátka jinak jíst nedají. A to je dobře, protože to k nim zkrátka patří. Když si je totiž dáváme s přáteli, možná nám o něco více chutnají. Co je u tohoto pokrmu ovšem zásadní? Proč jsou žebra buď jen dobrá, nebo jsou naprostou delikatesou? Díky marinádě! Ta naše je plná medu, rajského protlaku, hořčice, koření i řapíkatého celeru. A celou „gastrosymfonii“ doladí 3 dipy – hořčicový, nivový a koprový. Tak ať nezbude ani kousíček!

Tip: Věděli jste, že welfare zvířat představuje dlouhodobou prioritu dozorové činnosti Státní veterinární správy? V roce 2020 provedla SVS v této oblasti více než 6800 kontrol. Procento zjištěných závad mírně meziročně kleslo u hospodářských zvířat z 22 % na 19 %.

Ingredience

  • 1,6 kg vepřových žebírek
  • 100 g rajského protlaku
  • 100 g kremžské hořčice
  • 50 g medu
  • 2 lžíce sušené cibule
  • 1 lžíce sušeného česneku
  • 1 lžíce sušeného chilli
  • 200 g řapíkatého celeru
  • sůl, pepř
  • plátky chleba

Hořčicový dip

  • 1 zakysaná smetana
  • kremžská hořčice
  • med
  • sůl a pepř

Nivový dip

  • 100 g strouhané nivy
  • 300 g selského bílého jogurtu
  • sůl, pepř, sušený česnek

Koprová majonéza

  • 200 g majonézy
  • 2 hrsti sekaného kopru
  • sůl, pepř, citronová šťáva

Obtížnost: ⬤ ⬤ ⬤
Čas přípravy: 90 min.
Porcí: 4

Postup

  1. Vepřová žebra osolíme a opepříme. V míse smícháme med, protlak, hořčici a všechno koření a dobře promícháme.
  2. Marinádu rozetřeme na žebra a nakonec posypeme řapíkatým celerem nakrájeným na kostičky. Žebra zabalíme do alobalu a necháme nejlépe přes noc marinovat.
  3. Žebra grilujeme nejprve v alobalu cca 30 minut a poté je vyjmeme z alobalu a dogrilujeme, aby byla krásně opečená.
  4. U všech tří dipů stačí smíchat jednotlivé ingredience a dochutit podle své chuti.

Zdroj: akademiekvality.cz

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email