V Aši se starají o maminky s rakovinou, ženám pomáhají s dětmi, ale i s finančně náročnou parukou

Aš- „Maminy s rakovinou“ je nezisková organizace jako jediná svého druhu nejen v České republice, ale i v Evropě a pomáhá onkologicky nemocným maminkám napříč všemi druhy nádorových onemocnění, včetně těch méně známých či vzácných. Jedná se o tým lidí, kteří mají osobní zkušenost s tímto onemocněním, a kteří tuto nemoc vnímají jako nemoc celé rodiny, proto se věnují komplexní pomoci rodině. Už více jak rok je nezisková organizace i v Aši. Karlovarský kraj se totiž řadí mezi nejpočetnější kraj, kde se onkologická onemocnění vyskytují, proto je potřeba dávat jak ženám, tak i celým rodinám podporu a možné řešení, jak toto náročné období překlenout. „Organizace vznikla v roce 2019, takže jsme tady poměrně krátkou dobu, nicméně se rozrůstáme a rozšiřujeme naše aktivity podle primárních potřeb našich klientů,“ sděluje zakladatelka neziskové organizace Maminy s rakovinou Šárka Steinochrová s tím, že maminkám poskytují jak osobní, tak i skupinové poradenství.

Nezisková organizace se soustředí i na praktickou pomoc jako je hlídání dětí nebo doučování. „Je sice krásné popovídat si o svých starostech, ale pakliže není prostor v rámci léčby řešit další dopady na rodinu, tak se potom člověk točí v nějakém bludném kruhu, takže na rodinu myslíme komplexně,“ vysvětluje Šárka.

Maminy s rakovinou pomáhají v Aši už přes rok. Podle slov Šárky je osobní kontakt nenahraditelný. „My jsme zde měli poměrně hojnou komunitu dobrovolníků a díky místní podpoře jsme si mohli zde otevřít kancelář, takže zde nabízíme možnost konzultací,“ pokračuje zakladatelka Mamin s rakovinou, která má sama s touto nemocí osobní zkušenosti.

Tím, že se tým neziskové organizace stále profesionalizuje, uvažuje o registraci sociálních a zdravotních služeb. „Například v Plzni otevíráme edukační centrum s edukačními sestřičkami, které budou vzdělávat i širokou veřejnost a tyto aktivity bychom chtěli postupně nabízet lokálně v každém centru. V červnu bychom rádi edukovali i v Aši. Výskyt onkologicky nemocných pacientů je v Karlovarském kraji opravdu enormní, proto cítíme potřebuju zde přinášet osvětu,“ sděluje.

Město Aš onkologické maminky podporuje. „Když jsem začala mluvit o tom, že bych chtěla neziskovou organizaci Maminy s rakovinou v Aši, tak se mnoho lidí divilo proč. To z toho důvodu, že vlastně nikdo neměl představu, jak ta situace je v Karlovarském kraji hrozná. Když jsme tady v Aši vytvořili pobočku, tak musím podotknout, že přístup města byl velice pozitivní. Dokonce jsme dostali na vybavení těchto prostor i nějaký grant, za což jsem ráda,“ usmívá se radní Aše Kamila Černá.

 

Mimo jiné tato organizace poskytuje ženám postižených rakovinou paruky nebo šátky. Dokonce vznikl i projekt „Putovní paruka“. „Tento projekt je především pro maminky, které na tom úplně nejsou nejlépe finančně. Díky organizaci Maminy s rakovinou si tak přijdou na paruku, kterou mají propůjčenou potřebnou na dobu léčby. Poté, co jí už nepotřebují, putuje dál. Každá maminka tak ušetří v rozmezí pěti až sedmi tisíc, protože do toho nemusí investovat,“ dodává Kamila Černá.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.