Benešův palouček na okraji Aše ožívá, vzniknou zde interaktivní naučné stezky i úniková hra

Aš – Místo na okraji Aše, přímo u státní hranice, nedaleko hraničního patníku 17/15, které vešlo do našich dějin bylo téměř zapomenuté. Až na pár nadšenců o takzvaném „Benešově paloučku nikdo nevěděl“. Přitom právě toto místo je historickou kuriozitu a nyní doslova ožívá. Přesně na tomto místě Dr. Edvard Beneš ilegálně překročil státní hranici v září 1915 při svém dramatickém útěku z monarchie za prof. T. G. Masarykem do Švýcarska. Město Aš už několik let koketovalo s myšlenkou, že by Benešově paloučku vneslo nový život, a to se nyní stává skutečností. „O vyznačení cesty na Benešův palouček se mluví minimálně od roku 2018. V té době ale nebyla příliš velká vůle cestu vyznačit, přestože na neutěšený stav aktuální cesty a neexistenci značení upozorňovalo a dodnes upozorňuje mnoho zápisků v turistickém sešitku přímo na Benešově paloučku. V loňském roce byl podán občanský návrh na vytyčení a vyznačení trasy do participativního rozpočtu, který ve veřejném hlasování dostal jeden z největších počtů hlasů,“ sděluje místostarosta Aše Pavel Matala.

V současné době vede na Benešův palouček vyšlapaná cesta, ta je ale poměrně komplikovaná, a navíc vede v některých částech přes soukromé pozemky německého vlastníka. Proto jsme zvolili obnovu historické cesty, v majetku města, která vede přímo ze signálky až na palouček,“ pokračuje. V minulých týdnech byla tato cesta geodeticky zaměřena a vyznačena dřevěnými kůly. „Při tomto zaměření došlo k potvrzení domněnky, že se část paloučku nenachází na pozemcích vlastněných městem, ale na pozemcích pana Möhwalda z bavorského Waldsassenu. Ten byl pozván na jednání k nám, abychom s ním problém prokonzultovali. Nabízela se možnost přesunutí valu s mozaikou o 2 metry na náš pozemek, k čemuž bychom potřebovali jeho souhlas, nebo odkoupení částí Benešova paloučku, které zasahují na jeho pozemky,“ uvádí Pavel Matala.

Jednání nakonec proběhlo přímo v terénu, na Benešově paloučku, za účasti geodeta Ing. Čestmíra Šímy a pracovníka Ašských Lesů s.r.o. Michala Kopáska. Jednání s panem Möhwaldem se neslo v přátelském duchu. Německý vlastní projevil dobrou vůli, městu potřebné části pozemku odprodat,“ vysvětluje. Podle místostarosty Mataly by nyní mělo následovat přesné zaměření Benešova Paloučku s návrhem geometrického dělení, stanovení ceny a projednání odkupu v orgánech města. „Aktuální stav historické cesty, která částečně prochází lesním porostem, byl konzultován s Ašskými Lesy s.r.o.. Nabízí se možnost, nechat si od společnosti Ašské Lesy vypracovat návrh úpravy cesty, včetně vyřezání problémových míst a případné výsadby alejky, která by cestu oddělovala od vedle ležících polností a nebyla v budoucnu rozorávána, jak tomu je v současné době,“ upřesňuje.

Velké turistické lákadlo se zážitky, i to je Benešův palouček. „Benešův palouček vnímám jako místo s velmi zajímavou historií s vysokým turistickým potenciálem. V rozvoji cestovního ruchu na Ašsku za mě velmi pomůže zaměřit se na často kontroverzní historii. Ochrana hranic a mnoho napínavých příběhů, které s ní souvisí. Hraniční pásmo výraznějším způsobem ovlivňovalo životy zdejších lidí. A rámci nově vznikající interaktivní naučné stezky bychom chtěli vypíchnout některé napínavé a některé až úsměvné příběhy, které se zde odehrávaly jako například ten Benešův. Pokud vše půjde podle plánu, tak se návštěvníci mohou těšit i na venkovní únikovou hru,“ dodává produktový manažer cestovního ruchu Zdeněk Soukup

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.