Sokolov odmítá přispívat na provoz Protialkoholní záchytné stanice a chce ji z města přesunout

Sokolov – Protialkoholní záchytná stanice je pro Sokolov už mnoho let černou můrou. Jde o jediné zařízení tohoto typu v kraji, z čehož logicky vyplývá, že osoby, které jsou pod vlivem alkoholu a dopouštějí se protiprávního jednání, jsou převezeny právě sem. „A to je problém. Velký a těžko řešitelný. Město má velmi omezené prostředky jak s lidmi, kteří jsou po vystřízlivění propuštěni, dále nakládat. Většina z nich je totiž bez domova,“ popisuje starosta města Petr Kubis.

Lidé bez domova se v Sokolově často sdružují a dopouštějí se různých protiprávních jednání. Městská policie a Policie ČR tyto osoby opakovaně řeší ukládáním blokových pokut nebo oznamováním jejich protiprávních jednání správnímu orgánu k projednání. „Jde zejména o neustálé obtěžování občanů města žebráním, narušováním veřejného pořádku, anebo jen vzbuzováním veřejného pohoršení na veřejně přístupných místech,“ uvedl dále starosta města. Není bez zajímavosti, že právě tyto osoby dluží městu přes milion korun na uložených pokutách. Bohužel vymahatelnost těchto financí je mizivá.

„Město Sokolov opakovaně upozorňovalo na tento nepříznivý stav a žádalo o pomoc s nalezením řešení. Jedním ze zásadních opatření by mělo být přesunutí záchytky pod Psychiatrické oddělní, neboť u většiny klientů je zřejmá psychiatrická diagnóza,“ doplňuje starosta Sokolova Petr Kubis.

Kraj ale nejen, že situaci nechce pomoct řešit, karlovarský hejtman Petr Kulhánek navíc zaslal Sokolovu dopis, kde vyzývá město k tomu, aby se na provozu Protialkoholní záchytné stanice podílelo, a to nejlépe podle klíče, který stanovuje, že města se budou podílet částkou 10 000 Kč na zachyceného klienta na území daného města nebo obce, který má současně v obci nebo městě i trvalý pobyt. Finanční prostředky by pak měly být použity na financování lékařů záchranné služby. „Podle předložené tabulky by samo město mělo hradit částku asi kolem 1,5 milionu, což mi vážně přijde absurdní. Proč máme platit něco, co na svém území nechceme?“ zlobí se starosta.

Jen pro zajímavost ještě pár čísel. Od roku 2022 do současné doby zůstalo v Sokolově dvaadvacet osob, které byly propuštěny z PAZS a nemají v Sokolově trvalý pobyt. Městská policie vyjela 250krát, jen aby řešila protiprávní jednání těchto osob. Většina z nich se na Protialkoholní záchytnou stanici převáží opakovaně. V roce 2023 převážela městská policie ve 33 případech podnapilé osoby z ulic města Sokolova na záchytku. Jednalo se celkem o 25 osob, kdy 15 z nich nemá trvalý pobyt na území města a 10 osob je trvale hlášeno v Sokolově,  přičemž je nutné podotknout, že 6 z nich je trvale hlášeno na Městském úřadu v Sokolově. Informaci zveřejnilo město Sokolov ve své tiskové zprávě.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.