Výjimečný úplněk nabídne noc z pátku na sobotu

Karlovarský kraj – Zajímavost na obloze i před zraky našeho kraje nabídne noc  z pátku 21. června na sobotu 22. června. Měsíc bude nejníže nad obzorem, a jde tak o nejjižněji položený úplněk roku. Zároveň bude úplněk 28 hodin po letním slunovratu a v té době se bude Měsíc nacházet prakticky na nejjižnějším bodu své dráhy. Podobný úkaz bude možné vidět příští rok a poté za 18 let. Tyto informace zveřejnil astronom Petr Horálek z Fyzikálního ústavu.

Měsíc obíhá po dráze mírně skloněné od roviny zemské dráhy, které se odborně říká ekliptika. Ekliptika se lidem díky sklonu osy zemské rotace jeví v některých místech na obloze níže, v jiných výše. Nejjižnější bod leží v souhvězdí Střelce. V době červnového úplňku se bude Měsíc nacházet poblíž tohoto bodu a navíc nejjižněji na své dráze. Bude tedy téměř nejníže, kde při úplňku v Česku může být. Na některých místech nevystoupá výš než nad 10 stupňů nad obzor.

Měsíc samotný nebude větší než obvykle, ale při západu nebo východu se může lidem větší zdát. Jedná se o optickou iluzi. Vycházející či zapadající Měsíc lidský mozek porovnává se vzdálenými objekty na obzoru. Díky tomu vypadá větší, než když se nachází vysoko na obloze.
Patrné bude žlutější zbarvení a menší jas Měsíce. Při této malé výšce Měsíce nad obzorem bude podle Horálka dost hrát úlohu zeslabení světla v zemské atmosféře, neboť paprsky jdoucí od Měsíce k pozorovateli budou muset urazit delší dráhu zemským vzduchem.
Takto nízko položený úplněk nad obzorem bude ještě příští rok, konkrétně 11. června. Další podobná příležitost pak nastane 22. června 2043. Jedná se tedy o poměrně jedinečnou příležitost.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.