Jak mít užitek ze zavařovací sezóny? Co radí šéfkuchař Ondřej Kurák?

Cheb – Počasí letní, nálada pohodová a k tomu sklizeň všeho možného, a co si budeme povídat mnozí myslí na zadní vrátka a uchování potravin na další časy. Receptem může být zavařování. Čistota, cukr, teplota. Sklenice naplněné úrodou či přebytkem v kuchyni znovu dobývají nejen české domácnosti, ale také restaurace. Pokud si chceme to nejlepší ze sezóny uchovat třeba na zimní měsíce je dobré řídit se radou odborníků. Proto jsme si nechali poradit od šéfkuchař Ondřeje Kuráka z restaurace Na Gruntu radí, jak to nepokazit.

Hygiena na prvním místě

Dokonalá (sterilní) čistota provází celý proces kompotování. Můžete využít myčku, horkou vodu, konvektomat, ale také troubu, kdy umyté sklenice zahříváte po dobu 20 minut při 130 °C na plechu s vodou.

Sladká chuť hned na druhém

Jistě víte, že cukr přebírá roli konzervantu. Nálev tedy musí obsahovat minimálně 50 % cukru, tedy půl kila na litr vody. Vyváženou chuť dodá šťáva z citronu – přidává se, až po vychladnutí.

Tip: Do sklenice s meruňkami a švestkami vložte na závěr pecku! Ovoce by díky ní údajně nemělo ztmavnout a udrží si intenzivnější chuť i aroma. Třešně je dobré nevypeckovávat, aby si udržely svůj tvar.

Nálev

Kompotované ovoce a zelenina by měly sahat přibližně centimetr pod okraj sklenice. Když není nádoba naplněná, zbývá v ním příliš mnoho kyslíku, což komplikuje těsnění. Ovoce také musí být zcela ponořené, jinak se brzy zkazí.

Zavařování v myčce

Pro zavařování zvolte program mezi 70–80 °C s dobou trvání zhruba 1,5–⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠2 hodiny. Tato teplota pro zavařování úplně stačí. Pokud vyberete program s nižší teplotou, může dojít ke zkažení zavařenin. Po skončení programu zavařeniny jednoduše naskládejte na suchou utěrku víčkem dolů a počkejte, až vychladnou.

Tak už nemusíte čekat na tradiční měsíce pro zavařování a vyzkoušejte už teď! A navíc přidáme tři recepty co můžete vyzkoušet 🙂

 

 

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email