Mariánské Lázně bojují o titul Evropské město roku 2025

Mariánské Lázně –  Jak za Správu městských sportovišť Mariánské Lázně Viktor Borsík, je město želízkem v ohni v souboji o titul Evropské město sportu 2025. Město už dokonce ve dnech 25. až 27. června navštívili hodnotící komisaři z Asociace evropských měst sportu. Do lázeňského města přijeli Antonio Garde ze Španělska , Fabrizio Santangelo z Itálie a Lukáš Vorel z České republiky . Jejich verdikt zněl pozitivně, podle jejich hodnocení jsou Mariánské Lázně opravdu vhodným kandidátem na tento titul za Českou republiku. Jestli se tak stane, by mělo být známo přibližně v polovině července.
Evropské město sportu je titul, jehož cílem je ocenit důležitost sportu v daném městě a podpořit jeho další sportovní rozvoj. „Jako zástupci asociace evropských sportů jsme přijeli vyhodnotit kandidaturu Mariánských Lázní na titul Evropské město sportu v kategorii „Town“, čili v kategorii do 25 tisíc obyvatel,“ řekl Lukáš Vorel.
Obhajoba kandidatury proběhla dne 26. června v Domě Chopin, celou prezentaci zajistil v anglickém jazyce místostarosta města Samuel Zabolotný. Po přednesení prezentace proběhlo hodnocení. A hodnocení komisařů bylo velmi kladné, líbil se jim i přístup vedení města.

„Vždycky se nám moc líbí, když se vedení jakéhokoliv města neschovává za kohokoliv jiného, například za vedoucí odborů města.“ pochválil delegát ACES pro Českou republiku Lukáš Vorel. „Pro nás je důležitý přístup města ke sportu, jaké možnosti mají lidé a občané, děti, senioři. Samozřejmě, že ještě musíme dodělat několik dalších úkonů, na které potřebujeme čas, nicméně můžeme potvrdit, že Mariánské Lázně jsou vhodným kandidátem na tento titul za Českou republiku,“ dodal Lukáš Vorel.

Antonio Garde ze Španělska poděkoval za vřelé přivítání ve městě Mariánské Lázně. „Cítil jsem se tady jako doma. Projekt na kandidaturu se mi velmi líbí. Sportovní infrastrukturu má město dobrou a velikou na město do 25 tisíc obyvatel. Můj dojem je velmi pozitivní. Musíme ještě veškeré informace předat do Bruselu.“
Komisaři z Itálie Fabriziu Santangelovi se líbil volnočasový areál Prelát, kde jej zaujal pavilón Prelátova pramene a možnost výuky ve vnitřních prostorech pavilónu. „Prezentace byla velmi dobrá. Viděli jsme město, které žije sportem, má velmi širokou sportovní infrastrukturu. Úžasný je sjezdařský areál v podstatě v centru města, připadám si jako v Madonna di Campiglio,“ dodal Fabrizio s vážnou tváří.


V České republice se o titul hlásí vícero měst. Mariánské Lázně spadají do kategorie „Town“, tedy město s počtem obyvatel do 25 tisíc. Kategorie nejsou soutěžní, jde o to, aby dané město splnilo kritéria, kterými jsou například infrastruktura sportu, přístup města ke sportu obyvatel, způsob financování sportu, objemy peněz, která města vynakládají na rozvoj a údržbu sportovní infrastruktury. Komisařů působí celkem dvacet, v letošním roce posoudí v celé Evropě téměř třicet měst. Jestli Mariánské Lázně uspěly, či nikoliv, by mělo být známo přibližně v polovině července. Zprávu a foto zveřejnil za SMS Viktor Borsík

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.