O prázdninách nejen za historií ale i za zábavou okolo nás – například na hrad Vildštejn ve Skalné

Skalná – Historie hradu je velmi rozmanitá a její kořeny sahají až do 12. století. Současný název „Vildštejn“, tehdy Wildstein se objevuje poprvé roku 1224. Původně byl hrad koncipován, jakožto hrad vodní. Hrad byl pro tento účel, jako stvořený díky své poloze. Přístup do hradu zabezpečoval padací most přes hlubokou strž, která oddělovala hrad od svého okolí.

O historii hradu se můžete snadno dozvědět během prohlídky. Tu můžete začít například románskou kaplí, ta je nejstarší částí hradu, první písemná zmínka o kapli pochází z roku 1166. Kaple se dodnes využívá ke svatebním obřadům. Uvidíte zde exponáty nalezené při rekonstrukci a sochu Nejsvětější Trojice zapůjčenou od místního faráře. A rozhodně nejde vynechat Královský sál, kdysi nejdůležitější místnost, kde se přijímali významní hosté. Konaly se zde hostiny a podepisovaly důležité dokumenty. Nahlédnete do ložnice rytíře Helmfelda a připraveny jsou také Muzeum justice a vězeňství a Muzeum hasičské techniky.

Hrad ale nenabízí pouze historické prohlídky, využít je možné jak středověké hodovny, tak ubytování.  To si můžete dopřát na nádvoří i v podhradí. Hrad se díky péči majitelů od roku 1999 proměnil v místo s jedinečným kouzlem, to vše doplňuje i široká nabídka kulturních akcí. Není tak divu,že dominanta Skalné láká i pro tuto stránku. Například 27. července proběhnou hradní Vildštejné slavnosti, kdy ve středověké kulise s dobovou hudební kulisou proběhnou souboje, připraven je kejklíř, věštírna i dobová řemesla. A hned na počátku srpna tu se smyčcovým triem vystoupí také Aneta Langerová.  Vše o hradě a jeho nabídce lze také najít na www.vildstejn.cz

 

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.