Městské police mají šanci vzniknout i v menších městech a obcích s podporou kraje

Karlovy Vary – Situace spojená s pocitem bezpečí se netýká pouze větších měst. Ale i se zvýšením tohoto pocitu se pracuje i u malých obcí a měst. Vedení Karlovarské kraje v tomto chce podat pomocnou ruku  a ukázat, že mu není lhostejná bezpečnostní situace ve městech a obcích v regionu. Aktuálně je nabízena individuální dotace na zřízení městské nebo obecní policie. V minulosti takto podpořil vznik městské policie v Lokti, nyní se s žádostí o finanční podporu přihlásilo také města Kraslice a obec Bukovany.

Pod vyjádření hejtmana kraje je podpora těchto žádostí samozřejmá. Zřízení městské či obecní policie znamená pro samotná města a obce vysoké náklady, které mohou velmi zásadně ovlivnit jejich další rozvoj. Zároveň ale přináší obyvatelům daných oblastí větší pocit bezpečí, strážníci dokáží přímo v místě dohlížet na dodržování veřejného pořádku a velmi rychle a pružně řešit případné problémy.

V Kralicích již městská policie funguje od počátku roku. A nyní město požádalo o finance nejen na podporu její existence, ale také na pořízení výstroje, výzbroje a vybavení služebny. Vedení města Kraslice přiměly ke zřízení městské policie zejména množící se připomínky ze strany občanů k veřejnému pořádku a ke snižujícímu se pocitu bezpečí ve městě. V Kraslicích tak 1. 1. 2024 vzniklo pracoviště městské policie s obsazeností 5 strážníků. Protože vznik městské policie představuje zásah do městského rozpočtu, požádalo město o dotaci Karlovarský kraj, který městu přispěje částkou ve výši 500 tisíc korun.

Obec Bukovany již také podala žádost o finance na zřízení obecní policie. V Bukovanech se totiž dlouhodobě potýkají s nárůstem počtu nepřizpůsobivých občanů, se znečišťováním obce, zakládáním černých skládek, rušením nočního klidu, nárůstem přestupkových řízení a dalšími problémy s nedodržováním obecně závazných vyhlášek. S těmito potížemi může být obecní policie efektivně nápomocna. Karlovarský kraj poskytne obci v rámci individuální dotace finance ve výši 300 tisíc korun.

Foto FCB MP Kraslice

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.