Policie se zajímá znovu o obžalovaného radního Bursíka z ODS. Opět se jedná o korupci.

Karlovy Vary – Policie od úterních ranních hodin zasahuje v budově karlovarského magistrátu, kde se zaměřuje na technický odbor. Podle veřejných informací  jsou tyto zásahy součástí širšího vyšetřování veřejných zakázek v Ústeckém, Karlovarském, Středočeském a Moravskoslezském kraji, při kterém bylo již zadrženo 13 lidí.
Mluvčí Státního krajského zastupitelství v Ústí nad Labem, Kateřina Doušová, uvedla, že probíhají domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor v souvislosti s podezřením na manipulaci s veřejnými zakázkami, daňové trestné činy a korupci.

Vedoucí technického odboru  karlovarského magistrátu Eva Pavlasová potvrdila, že policie prohledává její kancelář a kancelář radního Petra Bursíka. Ten však nebyl přítomen, protože je na dovolené mimo Českou republiku. Bursík, radní za ODS, je jedním z obviněných v korupční kauze týkající se manipulace veřejných zakázek státní agentury CzechTourism. V roce 2017 měl údajně dostat úplatek 100 tisíc korun za přidělení dotace ve výši více než půl milionu korun pro spolek City Triathlon Karlovy Vary.

Je zřejmé napojení Bursíka na rozsáhlou síť kauz, kde policisté zasahují v řadě krajů. V minulosti byl Bursík úzce napojen na Chomutovské firmy. Další zásahy probíhají ve čtyřech krajích – Ústeckém, Karlovarském, Středočeském a Moravskoslezském. Bursík je aktuálně obžalován v jiné kauze, která má společného jmenovatele a tím je korupce.

Podle obžaloby poskytl Bursík v roce 2017 úplatek 100 tisíc korun za přidělení dotace formou veřejné zakázky v hodnotě více než půl milionu korun pro spolek City Triathlon Karlovy Vary, se kterým už řadu let úzce spolupracuje. Peníze měl poslat tehdejšímu manažerovi agentury Aleši Pangrácovi, který je hlavním obžalovaným případu a který měl manipulovat zakázky a přijímat úplatky za jejich rozdělování.

Na základě poskytnutí předem dohodnutého úplatku mezi oběma obžalovanými ve výši 100 tisíc získal spolek City Triathlon Karlovy Vary v důsledku rozhodnutí a vlivu Aleše Pangráce veřejnou zakázku od zadavatele Czech Tourism na marketingovou a propagační činnost spojenou s mezinárodním triatlonovým závodem, který spolek pořádal.

„V současné době probíhají domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor, které budou pokračovat během celého dne. Případ se týká podezření na manipulaci s veřejnými zakázkami, na daňové trestné činy a korupci,“ uvedla mluvčí Státního krajského zastupitelství v Ústí nad Labem Kateřina Doušová.

Bursíka nejspíš po návrtu ze zahraniční dovolené čeká kromě jedné korupční kauzy, která neměla i přes obžalobu vliv na jeho politické angažování, kauza zcela nová, ale v řádech miliónů korun.

V Chomutově byl zadržen primátor Hrabáč (ANO), kterého policisté probudili po ránu v jeho bytě. Další zásah probíhal ve vile, kterou politik obývá, ale není jeho vlastnictvím.

 

 

 

 

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.