Do nitra sopky se vydáte nově zrekonstruovanou štolou na Komorní Hůrce

Františkovy Lázně – Od roku 2017 se pracovalo ve Františkových Lázních na zpřístupnění štoly do nitra sopky Komorní Hůrka.  V rámci přeshraničního projektu „Brána do nitra země“  zapojily kromě města Františkovy Lázně i další organizace jako Geofyzikální ústav AVČR, Česká geologická společnost i Karlovarský kraj. Původně byla oblast zdrojem stavebního materiálu, nicméně například Černá věž Chebského hradu z čediče z Komorní hůrky vystavěna není.

Následně hrabě von Zedtwitz hledal ložiska uhlí a v té době měly podzemní štoly i 114 metrů, ty se ale zřítily a záměr selhal. Experimentální záměr měla samotná Goetheho štola, kterou zhotovil hrabě M. Šternberk. Dokončena ale byla až po Goetheho smrti. Závěr průzkumu byl jednoznačný: Komorní hůrka je vyhaslá sopka. Je tu ale související fakt, že je v oblasti usazenin třetihorního jezera.

Městu se podařilo zrekonstruovat a nyní i zpřístupnit zhruba 30 metrů štoly. Dojít je možné až k samotnému sopouchu dnes již neaktivní sopky. Prohlídka je spojena i s video-projekcí o rekonstrukci štoly i animaci jak sopka vůbec vznikla. Zájemci o návštěvu podzemí se budou moci registrovat ke komentovaným prohlídkám pomocí internetu a nebo přímo v Městském muzeu ve Františkových Lázních.

 

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.