Kraj přispěje na činnost spolku Maminy s rakovinou. Stará se o pacientky i jejich blízké

Karlovy Vary – V Karlovarském kraji každoročně narůstá počet pacientů, kterým je diagnostikováno onkologické onemocnění. Nepříznivému trendu nepomáhá omezená dostupnost onkologické léčby, ani nedostatečná osvěta. Krajští radní proto na jednom ze svých posledních zasedání schválili individuální dotaci ve výši 100 000 korun spolku Maminy s rakovinou, který pomáhá pacientkám i jejich rodinám se se situací důstojně vypořádat.

V karlovarské nemocnici došlo v létě tohoto roku k otevření onkologické ambulance, ale plnohodnotné centrum stále chybí. Než se situace změní bude kraj podporovat subjekty, které funkci centra částečně suplují, jako spolek Maminy s rakovinou. Svoji pobočku otevřel v roce 2023 v Aši, kde poskytuje své služby asi 50 onkologickým pacientkám z celého Karlovarského kraje. Pacientkám nabízí psycho-sociální poradenství a pomocí edukačních programů šíří osvětu o léčbě a zdravém životním stylu.

Finanční prostředky spolek použije na uhrazení personálních nákladů pracovníků, kteří se věnují pacientkám a rodinným příslušníkům individuálně dle jejich potřeb. Pomohou také při spolufinancování rodinného rekondičního pobytu ve Žluticích a využijí se na nákup anatomických modelů pro rozšíření preventivních programů. Spolek navíc oslovily lázeňské domy, které s ním chtějí spolupracovat a poskytovat následnou péči onkologickým pacientkám v remisi.

Spolek Maminy s rakovinou je první pacientskou organizací svého druhu v České republice. Pomáhá onkologicky nemocným maminkám se všemi druhy nádorového onemocnění i jejich nejbližším. Nabízené služby jsou pro členy bezplatné a nově se činnost rozšiřuje o komplexní onkologickou osvětu a zdravý životní styl. V Karlovarském kraji spolek plánuje osvětové a preventivní programy zahájit v roce 2025.

Info TZ KK

 

 

 

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email