Poplatek z pobytu přispívá k rozvoji lázeňských míst a infrastruktury

Karlovarský kraj – Poplatek z pobytu je tradiční, v rámci celého světa běžně vnímanou součástí nákladů na pobyt v místě, kam člověk jede na dovolenou, relaxací či léčením. Návštěvník turistické destinace se v tu chvíli stává občanem daného místa a využívá kompletně zdejší infrastrukturu. Novelou zákona o místních poplatcích dostala lázeňská místa od začátku roku 2024 možnost pracovat s touto položkou i u pobytů v rámci komplexní lázeňské léčebně rehabilitační péče, která byla při minulých novelách z této povinnosti osvobozena. Lázeňská města po celé České republice využívají poplatek z pobytu k financování důležitých projektů a udržování lázeňské tradice.

Významné zvýšení výběru poplatků v roce 2024

A jak je slyšet ze všech samospráv – byl to krok správným směrem. Lázeňských místům umožňují vyšší výběry více investovat, a to nejen do rozvoje cestovního ruchu a lázeňství, ale také do infrastruktury míst, jako jsou opravy a modernizace veřejných prostranství či lázeňské infrastruktury. Podle dostupných dat z monitoru státní pokladny se zvýšil výběr poplatků z pobytu v rámci všech lázeňských míst v ČR v prvním pololetí roku 2024 o cca 27 %. při porovnání dat z roku 2023.

„Uvolnění limitu na výši poplatku z pobytu umožnilo lázeňským místům získat rozumný přímý finanční zdroj na svůj další rozvoj. Není toho málo, co musí lázeňské město financovat navíc na rozdíl od měst, která lázeňskou funkci nemají – lázeňská infrastruktura od jímání zdrojů přes kolonády, parky a terapeutickou krajinu až po kulturní instituce, jako jsou třeba orchestry, divadla, galerie, včetně jejich programové náplně, pak samozřejmě informační služby návštěvníkům, zvýšené nároky na dopravu i ochranu čistoty prostředí. Přitom většina daní a poplatků, které lázeňství a cestovní ruch generují, jinak končí v lepším případě v přerozdělování, lázeňské místo samotné z nich přímo neuvidí nic, “ sdělila Ing. Andrea Pfeffer-Ferklová, MBA, primátorka Statutárního města Karlovy Vary a předsedkyně Sdružení lázeňských míst

Výše poplatku z pobytu je zákonem stanovena v maximální výši 50,- Kč na den, což i při 3týdenním pobytu činí 1 050,- Kč. Z našeho pohledu toto není částka, která by ohrožovala pobyty klientů v lázeňských zařízeních, zvláště v kontextu některých doplatků, která jsou lázeňskými společnosti po klientech vyžadována. Nehledě na to, že tuto nejvyšší možnou částku v současné době využívají dle našich informací jen 4 lázeňská místa a většina lázeňských míst pracuje s poplatky mezi 20 – 30 Kč.

Peníze z poplatků pomáhají financovat rozvoj

Starosta Mariánských Lázní Martin Hurajčík k tomu dodává: „Lázeňství a cestovní ruch jsou srdcem našeho města. Proto se snažíme pečovat o naši infrastrukturu tak, aby byla nejen atraktivní pro turisty, ale také sloužila k dlouhodobé podpoře léčebných a relaxačních služeb, díky poplatku z pobytu můžeme financovat projekty zaměřené na udržování lázeňských kolonád, léčebných pramenů, historických parků a dalších prvků, které tvoří neodmyslitelnou součást naší lázeňské tradice.“

Lázeňská místa využívají poplatku z pobytu například na:

• Údržba parků a lázeňské zeleně: Poplatek z pobytu umožňuje zajistit pravidelnou údržbu zeleně, péči o vzácné dřeviny a květinové záhony, které dotvářejí atmosféru klidu a relaxace.

• Prameny a lázeňské kolonády: Díky prostředkům z poplatku z pobytu lze zajistit pravidelnou údržbu a renovaci pramenů a kolonád, aby byly vždy připraveny sloužit lázeňským hostům.

• Lázeňská architektura a altánky: Lázeňská místa jsou domovem mnoha historických staveb a altánků, které jsou nedílnou součástí lázeňské kultury. Poplatek z pobytu umožňuje financovat opravy a renovace těchto památek, které přispívají k autentickému zážitku návštěvníků.

• Další infrastruktura pro turisty a lázeňské hosty: Peníze z poplatku pomáhají také při údržbě a vylepšování turistických stezek, orientačních tabulí a informačních systémů, historizující veřejné osvětlení, vyšší náklady na úklid města a svoz odpadu a další činnosti, které usnadňují pohyb a pobyt ve městě nejen turistům, ale i lázeňským hostům.

• Kulturní a informační služby pro návštěvníky

 

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email