Utrpení politických vězňů v Jáchymově připomíná památník.

Nový památník věnovaný politickým vězňům umístila a následně slavnostně odhalila Správa úložišť radioaktivního odpadu(SÚRAO) v místě bývalého dolu a současného úložiště Bratrství v Jáchymově na Karlovarsku. V 50. letech minulého století prošly tábory nucených prací desítky tisíc vězňů, přičemž mnozí z nich zemřeli. Minulost i současnost dolu Bratrství, v němž je už několik desítek let umístěno úložiště radioaktivních odpadů, nyní připomíná i nová informační tabule.

„Stát už mnoho let využívá bývalý důl pro úložiště radioaktivních odpadů, a to včetně prostor, které byly svědky událostí 50. let, proto se Správa úložišť radioaktivních odpadů rozhodla uctít památku těch, kteří zde byli pro své politické názory vězněni a nuceni pracovat v nelidských podmínkách,“ uvedl ředitel SÚRAO Jan Prachař.

foto: Ing. Bronislav Grulich- starosta Jáchymov

První zmínky o dolování v okolí Jáchymova se objevují už v roce 1516, kdy bylo město založeno. Důl Bratrství je jedním z několika bývalých stříbrných dolů. Stříbro a těžké kovy byly v této lokalitě dávno vytěženy, ale když koncem 19. století došlo k objevu radioaktivity, zdejší doly se díky vysokému obsahu uranové rudy opět dostaly do centra dění. Svou pozornost sem zaměřila i Marie Curie-Skłodowská a výzkumy ji po čtyřech letech přivedly nejprve k objevu polonia, a později také radia. První gram radia izolovala Curie-Skłodowská právě z jáchymovského smolince. Ve 30. letech 20. století zde vznikly radonové lázně, které fungují dodnes. Průmyslová těžba uranu v nechvalně známých podmínkách, zejména pro vězně odsouzené v politických procesech 50. let, zde probíhala od konce druhé světové války. Pracovními lágry prošlo podle informací na 70 tisíc lidí.

Kvalitní uranová ruda byla zdarma odvážena do Sovětského Svazu. Do roku 1964, kdy těžba uranové rudy v Jáchymově skončila, bylo do SSSR vyvezeno z tohoto naleziště přibližně 7 200 tun uranu. O deset let později byla část dolu Bratrství upravena pro úložiště radioaktivních odpadů.

Historii dolu i jeho současné využití připomíná také nová informační tabule, která vznikla za spolupráce s historiky z Ústavu pro studium totalitních režimů. Prostřednictvím QR kódu je napojena i na stezku Jáchymovské peklo, která hrůzy někdejších trestných táborů rovněž připomíná.

foto: Ing. Bronislav Grulich- starosta Jáchymov

 

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.