Karlovarský kraj si už neví rady, jak zabránit znečišťování řeky Ohře rtutí. Požádá proto ministerstvo životního prostředí, aby se touto problematikou zabývalo

Desítky let se z území v německém příhraničí kontaminovaného chemickou výrobou splavuje rtuť  a zanáší především nádrž Skalka na Chebsku. Stopy rtuti však obsahují i ryby v Ohři po jejím toku až směrem do Ústeckého kraje.

„Kontaminaci vod způsobil už v minulých desetiletích chemický závod v německém Marktredwitzu, který byl uzavřen v roce 1985. Pak došlo k sanaci provozu a okolí, ale místní říčky stejně zanáší rtutí především nádrž Skalka, která je první nejbližší přehradou, v níž se sedimenty usazují. Ročně jde až o 50 kg rtuti, “ uvedla mluvčí KK Jana Pavlíková.

V minulosti byl realizován česko – německý projekt, který vyhodnotil rozsah kontaminace přítoků  a samotné vodní nádrže Skalka. Na něj navázal další projekt, jehož cílem bylo uskutečnit  opatření na přítocích do Skalky. Bavorská strana navrhuje „přírodě blízká opatření“, která ale nezamezí erozi a vnosu sedimentů s obsahem rtuti do nádrže. S realizací těchto záměrů proto nesouhlasil podnik Povodí Ohře, revitalizace tůněk či výsadba stromů by totiž z jeho pohledu nebyly dostatečně účinné.

„Je třeba zvolit jiné řešení, aby se sedimenty nevyplavovaly. Proto jsem se dopisem obrátil na ministra životního prostředí a problematiku také otevřu na jednání meziresortní přeshraniční komise, protože situace dál nemůže zůstat ve stejném stavu,“ vysvětlil uvolněný krajský zastupitel pro životní prostředí Karel Jakobec.

S tím souhlasí i hejtman Petr Kulhánek: „V případě, že by taková situace nastala ve směru z Čech do Bavorska, dokážu si představit, co by to vzbudilo na německé straně. Z pohledu let, kdy se rtuť do Ohře a Skalky splavuje, je to naprosto nepřijatelné, a proto jsme oslovili ministerstvo životního prostředí, aby se do řešení zapojil stát.“

Vodní nádrž Skalka leží u státní hranice se SRN u Chebu. Slouží zejména ke zvýšení nízké hladiny vody a pro účely protipovodňové ochrany. Její povodí leží téměř celé v Bavorsku. V současnosti se například v nádrži Skalka stále nesmí kvůli obsahu rtuti chytat dravé ryby.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.