Únor přinese do Česka vydatné sněžení, na horách hrozí kvůli srážkám a větru sněhové závěje

První únorový týden přinese do Česka vydatnější sněžení, sníh připadne hlavně na horách. Dál bude i foukat, podle meteorologů ale nebudou nárazy větru tak silné jako v neděli. Nejnižší noční teploty se budou v týdnu pohybovat nejčastěji kolem nuly, na horách nevystoupají nad bod mrazu většinou ani přes den. Vyplývá to z týdenní předpovědi počasí Českého hydrometeorologického ústav (ČHMÚ). Kvůli srážkám a větru hrozí hlavně na horách sněhové jazyky a závěje, dnes před jejich tvorbou platí výstraha v Krušných horách a na Šumavě, v úterý a ve středu na většině území s výjimkou jihovýchodu země a Polabí. Vyplývá to z aktuální výstrahy.

V úterý a ve středu budou přes Česko podle meteorologů přecházet v čerstvém severozápadním proudění frontální systémy. „Bude větrno a bude sněžit, na komunikacích a na horách se budou vytvářet četné sněhové jevy. Během úterního odpoledne v jihozápadní polovině Čech a na Českomoravské vrchovině zesilovat jihozápadní, postupně západní vítr. Během noci se středu, kdy se bude od západu měnit na severozápadní, postupně zesílí i ve zbývající části Čech a také na západě a jihozápadě Moravy,“ uvedl ČHMÚ. Nárazy větru se očekávají v úterý a ve středu až 70 kilometrů v hodině, na horách kolem 90 kilometrů za hodinu.

Po oba dva dny bude také se střídavou intenzitou sněžit, zejména ve vyšších a horských polohách, tedy nad 600 metrů nad mořem. Napadne tam deset až 40 centimetrů nového prachového sněhu. Zvířený sníh bude na komunikacích vytvářet sněhové jazyky, na horách závěje. Ojediněle se sněhové jazyky mohou při intenzívnějším sněžení tvořit i v nižších polohách, zejména v noci na středu.

Srážky i vítr budou slábnout během středečního večera, na horách na severu a severozápadě a také na Českomoravské vrchovině kolem půlnoci na čtvrtek, kdy by tvorba sněhových jevů měla podle meteorologů ustat.

Ve čtvrtek se počasí uklidní, bude oblačno až zataženo, místy občasné sněžení nebo sněhové přeháňky, v Čechách postupně pod 1000 metrů a na Moravě a ve Slezsku pod 500 metrů srážky smíšené nebo dešťové. V pátek bude zataženo až oblačno, meteorologové očekávají od severozápadu na většině území občasný déšť, na horách zpočátku i mrznoucí. V polohách nad 900 metrů, postupně od severozápadu nad 300 metrů by mělo sněžit.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.