Od dnešního dne má fungovat aplikace eDoklady

Karlovy Vary – Oficiálně byla dnešním dnem spuštěna možnost využívat eDoklady. Postupné propojování systémů začalo nejdůležitějším dokladem – občankou. Od 20. ledna je ke stažení mobilní aplikace eDoklady a můžete tak mít digitální stejnopis občanky v mobilu. V budoucnu je plán přidávat další doklady. Aplikaci mělo jít od dnešního data stáhnout a zaktivovat bez potíží.

Digitální a informační agentura před polednem oznámila, že kvůli velkému zájmu o aplikaci eDoklady „neustál nápor “portál Identita občana. „Proto se mohou objevit problémy s registrací a přihlášením,“ uvedla agentura na sociálních sítích. „Moc se za dočasné výpadky omlouváme a děláme vše proto, aby aplikace fungovala bez problémů,“ dodala.

Využívání  elektronických dokladů má být do života uvedeno ve třech fázích. První se spouští právě dnes, kdy by měly aplikaci eDoklady začít akceptovat ústřední správní úřady jako jsou ministerstva, Úřad vlády, Český statistický úřad nebo Energetický regulační úřad. Od července bude možné používat aplikaci i v kontaktu s policií nebo soudy, na finančních a živnostenských úřadech, úřadech práce a na České správě sociálního zabezpečení. Také na katastrálních úřadech, na krajích a obcích s rozšířenou působností.

Od ledna 2025 pak budou elektronickou podobu občanky přijímat i školy, notáři, banky, pošty a zastupitelské úřady a soukromé osoby.

 

 

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email