Autobusy z Aše do Selbu se vrací zpět, dostupné budou od pondělí do pátku

Aš – Autobusová linka mezi Aší a Selbem v minulosti fungovala. Její provoz byl ale přerušen na začátku covidu. Mnozí se divili, že nezanikla již dříve, protože s prudkým rozvojem automobilové dopravy v Ašském výběžku se její vytíženost značně snížila a pro provozovatele musela být ztrátová. Nyní se situace mění a lidé nyní budou moci tuto trasu opět autobusem využívat.

Důvodů, proč s tento spoj vrací je několik. „S myšlenkou na společné Ašsko-Selbské zdravotní zařízení vyvstala otázka, jak umožnit Ašákům, kteří třeba nevlastní auto, nebo se kvůli věku již neodvažují řídit, pohodlnou dopravu do Selbu. Před pár lety obnovená vlaková linka to neumožňuje, protože železniční zastávka Selb-Plößberg je od centra města vzdálená několik kilometrů, které je nutné překonat přestupem na selbský „kovboják“, nebo taxíkem. Takže vlastně za obnovou provozu stojí starostova vize společného AšskoSelbského zdravotního zařízení,“ sděluje místostarosta Aše Pavel Matala.

Navrátit zpět autobusovou linku z Aše do Selbu však nebylo jednoduché. „Autobusová společnost AKV Bus a.s., která jako jediná vlastní licenci pro provoz přeshraniční linky, potřebovala tuto licenci aktualizovat. Jejich žádost však vyřizoval referát nějakého ministerstva v Kolíně nad Rýnem, který ale čekal na vyjádření jiného úřadu v Regensburgu. Navíc na vyřízení žádosti měli 60 dní, které ale samozřejmě nedodrželi. Nakonec se do toho vložilo naše Ministerstvo dopravy, takže linka byla s dvou a půl měsíčním zpožděním spuštěna,“ vysvětluje.

Linka jezdí 5 dní v týdnu, a to od pondělí pátku. „Autobus do Selbu vyjíždí 2x v dopoledních hodinách, 3x v odpoledních. První bus do Selbu vyjíždí v 5:15, takže jej mohou využívat i pendleři, jezdící do Selbu na ranní směnu,“ uvádí místostarosta Matala.

Lidé tuto dlouho očekávanou novinku kvitují. „Tak krom toho, co jsem už zmínil ve vztahu k pendlerům a českým pacientům, je určitě to, že člověku využívající hromadou dopravu obecně odpadá mnoho starostí. Mít kde parkovat, mít natankováno, jestli bude v zimě prohrnuto a posoleno a jiné. To vše přechází na provozovatele a samotného řidiče busu.

Přeshraniční spolupráce pokračují a v dopravě se chystají další projekty, které usnadní nejen místním lepší podmínky pro cestování. „S největší pravděpodobností budeme dále pokračovat s cyklostezkami, protože vlak a autobus již jezdí. Letos by měla být dokončena závěrečná část Perlové cyklostezky, pracuje se na projektu Bavorsko-českého lázeňského cykloregionu,“ dodává Pavel Matala.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email