Do nekonečna živit všechny neziskovky je nad síly obyvatel kraje

Podle předsedy PRO PhDr. Michala Riška, který se zabývá krizovým managementem a personální politikou je otázka pro budoucnost Karlovarského kraje prostá. Kdo uživí stále rostoucí neziskový sektor, podporovaný politiky, kteří si zjevně neuvědomují, že získáváním voličů formou podpory neziskových projektů odrazují všechny ty, kteří ve skutečnosti tyto aktivity platí prostřednictvím daní, a to často v přímém rozporu se svým přesvědčením. Výsledkem takové frustrace může být rozhodnutí, které učiní každoročně více než tisícovka lidí, kteří se v Karlovarském kraji narodili a rozhodli se nadobro odejít.

Veřejné rozpočty mají přitom celou řadu neziskových výdajů, které nemohou zanedbávat. Je to například péče o naše rodiče – seniory, nebo peníze, které plynou do školství, nemohou chybět sociální služby a investice do bytové politiky či zdravotnictví. Proto další peníze do neziskových organizací je potřeba pečlivě zvažovat a nedělat z nich volební témata nebo dokonce trafiky pro kamarády.

Jaké jsou hlavní příčiny odchodu lidí z Karlovarského kraje?

Těch příčin je celá řada, ale hlavně se jedná vždy o kombinaci a nikoliv jen poukazování na notoricky a mediálně omílané příčiny, o který ví každý. Je to například absence úřadů státní správy, které jsou v jiných krajích, jako jsou krajské soudy, fakultní nemocnice a veřejné vysoké školy. Zde je to dlouhodobě zanedbávaná oblast, která díky politice silnějšího provází Karlovarský kraj již od dob minulých. Kdo by si myslel, že je to výsledek vlád za posledních třicet let, tak by měl pravdu, ale jen částečnou, protože strukturální problémy byly odstartovány už v době po druhé světové válce, když s odsunem německého obyvatelstva byl zlikvidován tehdejší funkční průmysl, který měl výborný potenciál. Ale příčiny nejsou jen tím, co je potřeba vědět, ale je dobré si uvědomit, že existují i mnohé další faktory, které přímo křivý politiku a hospodaření Karlovarského kraje.

Co je podle vás tím křivením politiky a hospodářství Karlovarského kraje?

Asi každý politik má svůj plán na to, jak oslovit voliče. Proto je velice důležité poslouchat nejen předvolební sliby, kterých je vždy celá řada, ale především si zkontrolovat, zdali jsou takové sliby reálné a dají se splnit a hlavně se podívat na to, co se slibovalo, a co splnilo. Tohle je hodně bolavé místo současného vedení. V současné době na Karlovarském kraji vládnou politické skupiny, které nemají potenciál splnit téměř nic z toho, co lidem naslibovaly. Tohle je smutný fakt, který nemůže hospodářsky Karlovarský kraj posunout dál. Ve slepenci slabých a bezduchých lidí, bude vždy mezi slepými jednooký králem.

Co konkrétní máte namysli politickými skupinami?

Já tušil, že to s vámi nebude jednoduché. Víte, když zvítězí v povolební strkanici koaliční projekt, který má příliš mnoho uskupení, která mají mnoho názorů na veřejný život, tak dojde zákonitě k názorovému roztříštění, které má velmi křehkou podstatu při svém fungování. Bohužel se jedná často jen o sebezáchovné a často vysilující udržení takového projektu, který díky mnoha názorovým proudům nemá hlubší potenciál učinit zásadní rozhodnutí o střednědobých, či dlouhodobých plánech, které nutně Karlovarský kraj potřebuje. Takové kroky mají často přesah přes několik volebních období a je jich schopen jen ten, kdo si to plně uvědomuje, navíc bez zátěže mnoha koaličních názorů štěpících samotnou existenci takové koalice. Ve stručnosti je nutné, aby se občané Karlovarského kraje rozloučili s mediálním populismem a politikařením a vybrali si nové hráče a odborníky.

Máte nějaké řešení pro Karlovarský kraj?

Budu propagovat koalici Správná Volba PRO kraj. To jsou lidé, kteří přinesou zlepšení hospodaření kraje a tím pádem zlepší i to potřebné, co má kraj v gesci. Součsné vedení Karlovarského kraje stojí na půdorysu Fialovo vládní koalice, které už téměř nikdo nevěří. Takže se voliči budou muset zvednout a přijít k volbám.

Máme plán pro celou Českou republiku nevyjímaje Karlovarský kraj. Místní specifika jsou už řešena našimi experty a víme, jak postupně nastartovat příznivé procesy pro ozdravení demografie, hospodářství  a perspektivy v Karlovarském kraji. Protože se jedná o kombinaci mnoha řešení, tak není možné zcela obsáhnout konkrétní oblasti. Konečně o tom budou už brzy  rozhodovat občané ve volbách. Doufám, že pro lidi, kteří chtějí posun k lepšímu, budou lidi na kandidátce Správné Volby PRO kraj. 

 

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.