Strana Právo Respekt Odbornost jde do voleb v koalici „Správná Volba PRO kraj“

V médiích se objevují zprávy o spolupráci s SPD a stranou Právo Respekt Odbornost (PRO), ale v Karlovarském kraji to nejspíš bude úplně jinak. Podle informací ze sociálních sítí z oficiálního profilu strany PRO vyplývá, že v Karlovarském kraji  se SPD a PRO k volební spolupráci ani nesešlo. K rozhovoru přijal pozvání  PhDr. Michal Riško, předseda krajské organizace PRO, který dříve působil v Karlových Varech jako náměstek primátora.

 

Co je příčinou toho, že spolupráce SPD a PRO v Karlovarském kraji nebude?

To přesně nevíme, ale už po vyjednávání v Praze přišla od vedení PRO informace, že SDP v Karlovarském kraji nebude s PRO  v krajských volbách spolupracovat. Podle vedení PRO tato slova přinesla paní poslankyně z SPD, která odmítla další jednání na krajské úrovni, proto zástupce SDP v Karlovarském kraji ani osobně neznám. Sám to hodnotit nemohu, protože nemám bližší informace, ale abych se přiznal, tak tomu moc nerozumím.

Máte nějaký názor na celou situaci?

Velmi mě překvapilo to, že požadavek SPD byl pouze na seznam našich lidí, kteří budou v krajských volbách kandidovat. O to větší překvapení bylo to, že v jiných krajích se vyhodnocoval přínos v tom, co spojení oběma subjektům přinese, ale v Karlovarském kraji posílení SPD o několik procent zjevně nebylo na stole. Jaké zájmy má vedení kraje SPD je spíš otázka na ně. Myslím si, že si voliči musí dobře prohlédnout kandidátní listinu a volební materiály a věřím, že budou mít jasno. My jdeme do volev v koalici Správná Volba PRO kraj, která přináší skutečnou alternativu a možnou změnu do budoucna a navíc spojuje národovecké strany, jak chtěli lidé.

Ale jak tomu mají voliči rozumět, SPD odmítlo spolupráci s PRO aniž by se s Vámi vedení kraje sešlo?

Bohužel je to přesně tak. S paní předsedkyni z SPD jsem neměl příležitost se ani seznámit, byť jsem v minulosti byl i jejich sympatizantem, tak k osobnímu setkání nikdy nedošlo. O to více mě to mrzí, že z naší strany se nejednalo o žádné personální požadavky, ale o spojení SPD, PRO a Trikolory, které mělo celorepublikový význam. Byl jsem požádán kolegy z PRO, abych to nekomentoval a myslím, že by to před volbami ani nebylo vhodné. Věřím tomu, že lidé vyberou správně.

Co má Správná Volba PRO kraj za složení?

Jsou ze lidé z PRO, Správné Volby, Trikolóry a nezávislí. My to máme postavené na tom, že se o místa na kandidátní listině se nevedou mocenské spory. Já osobně nepreferuji za každou cenu stranické nominace, ale kandidáty, kteří nejsou zainteresováni na příjmech z politiky a mají stejné názory na současnou vládu. Dnes už snad každý ví, že Fialova vlád od samého počátku podvedla své voliče, protože dělá pravý opak toho, co všem slibovala. Už není čas na hloupé hry. Každý populista musí odejít, jinak nás za chvíli zcela zkolonizuje zahraniční byznys.

Řekněte něco o koalici Správná Volba PRO kraj?

Rozhodli jsme se, že sestavíme koalici, jako alternativu pro lidi v Karlovarském kraji, kteří nám už dlouhodobě fandí jako poděkování, že je v tom rozhodně nenecháme. Máme mnoho odborníků a celou řadu sympatizantů a parterů. Vím, že máme  kvalitní kandidáty, kteří mají co nabídnou nejen po odborné stránce, ale také morální. Budeme v rámci kraje subjektem, který se bude snažit názorové proudy spojovat. Jsme otevřeni k jednání téměř se všemi. Máme ve vedení lidi, kteří se těší pluralitě názorů, a to je na celé věci perfektní a velmi komfortní, protože vítězí rozumné myšlenky a nikoliv populismus, politické trafiky a osobní interes. Správná Volba PRO kraj je pro ty, kteří nechtějí Fialovu Vládu a jim podobné na kraji.


 


Jak to myslíte, když říkáte nespojili síly jen na oko?

Já jako předseda PRO v Karlovarském kraji si nemyslím, že jsem tím nejlepším, abych musel být na kandidátce na prvním místě a nestavím kandidátku na zvýhodňování rodinných nebo stranických příslušníků. To je pro mě nepřijatelné. Na kandidátce se objevím, ale rozhodně to nebude na prvním místě. Mým hlavním cílem je upevnit strukturu v PRO Karlovarského kraje a  otevřít dveře všem, kteří k nám přijdou pomáhat v prosazování programu a především vnášet zdravý rozum do veřejného života. Jsou zde skvělí lidé, kteří chtějí zlepšit kvalitu života lidem v Karlovarském kraji a netouží primárně po politických trafikách. Chceme, aby Karlovarský kraj nebyl stále nejhorší snad úplně ve všem, jak ukazují pořád se zhoršující statistické údaje pod vedením současné vlády. Dnes každý vidí, že současní politici, kteří působí na kraji, tak kromě trafik pro své souputníky a pašalíků na udržení koalice za každou cenu, ničeho pro občany nedosáhli. Stále se opakují staré mediální sliby, které se dávno staly falešnou lží, které už nikdo nevěří.

Můžete uvést nějaký nesplněný slib?

Když chcete je jeden jediný příklad, tak to bude maličkost. Hodně zmiňovaná veřejná vysoká škola, která je obehraná medii jako stará gramofonová deska není pod taktovkou současného hejtmana Kulhánka ani po sedmi létech na počátku příprav. Tuto kartu lákavou pro voliče již zahrál pan Kulhánek v Karlových Varech jako primátor. Právně nezávazné memorandum už jednou spadlo hned po volbách v tichosti pod stůl. A dnes se celá situace opakuje. Je to veliké pokrytectví, protože tohle musí říct  nahlas ministr školství, který do světa vytrubuje jak nemá peníze, a že kdy nedostane své další miliardy, tak u toho nechce být. Sliby o D6 se staly opět další předvolební lží hnutí STAN, protože za čtyři roky se v Karlovarském kraji dálnice neposunula ani o jediný metr, a to Rakušan ve videu všem sliboval, “ Jak Petr D6 dotáhne“, ale za slibu nezbylo ani jediné slůvko pravdy. Mnozí zapomínají a lidé z hroší kůží na to spoléhají, aby občany před volbami znovu obalamutili. Tohle jsou jasné argumenty a důkazy, nikoliv jen falešné sliby.

Jaký je Váš názor na veřejnou vysokou školu?

Samozřejmě, že jako každý si přeji, aby v našem kraji byla vysoká veřejné škola, je to krásná vize. Ale přijde mi velmi neslušné, že tohle téma vždy mediálně zaznívá jen před volbami. Lidé, kteří toto téma mediálně zvedají, a to bez veřejného příslibu ministra školství, jsou buď zcela nekompetentní amatéři a nebo chladnokrevní a vypočítaví lháři, kteří zneužívají tohoto stavu, k osobní politické propagandě. Až se to někomu povede, tak to můžeme oslavit, ale do té doby jsou to jen populistická slova, která bohužel ministr školství ve svém slovníku nemá. Každý průměrně vzdělaný člověk přece ví, že toto téma nemá v kompetenci hejtman, ale ministr školství, potažmo vláda. Proto je to vrchol populismu a falešné předvolební propagandy politiků, kteří nemají reálná témata. Ale středoškolské vzdělávání má kraj přímo ve své gesci, a to je doslova v troskách. Stále více maturantů studuje na školách mimo Karlovarský kraj, který má zoufalé kapacity a za čtyři roky se nic významného v této oblasti nepodniklo. My dnes reálně přicházíme už řadu let o středoškoláky. Zde kraj opět zaspal a nedostatečně řešil věci ve své kompetenci. Proto je naprosto zcestné a falešné slibovat před volbami lidem to, co má v kompetenci stát a nikoli kraj.

 

Jaké je tedy Vaše téma? 

Není to jen jediné téma, ale hned celý soubor opatření, která jsou vzájemně provázána. Začít musíme vždy od hospodaření, které musí být více zaměřeno na produktivní, či strukturální investice a striktním krácení neinvestičních dotací, které jsou z velké části jen vyhazováním veřejných peněz pro politické kamarády a známé, i když se vznešeně odůvodní. Když přestanou v politice pletichy a především hloupé utrácení jak se děje nyní, může se v kraji rychle nastartovat mnoho oblastí, které se budou schopny dál samovolně rozvíjet bez politiky dohazovaných dotací a příspěvků. Integrace procesů hodnocení v průběhu projektů je velmi zanedbávanou činností, která se jen formalizuje. Možná proto jsme svědky nesmyslných dotací, do nesmyslných projektů.  Přirozený ekonomický růst může být zdravý, jen když se jedná o organický potenciál, který nebude po celou dobu svého trvání existenčně závislý na veřejných zdrojích. Startovací pobídky nesmí být chápány jako trvalý provozní náklad ve formě příspěvků z veřejných zdrojů. Omlouvám se. Je toho skutečně mnoho, ale snad alespoň jako vhled to bude stačit.

Na kandidátce  pod názvem „Správná Volba PRO kraj“ jsou lidé z Právo Respekt Odbornost (PRO), Trikolora, Správná Volba a řada nezávislých kandidátů. Místo lídra obsadí Pavlína Maříková (Trikolora), druhý je Josef Němec (nezávislý), třetí Petr Krágl (PRO), čtvrtý je Radek Vomočil (PRO) a pátém pátém místě je Michal Riško (PRO).

 


Facebook / komentáře :

Důvodem, proč v Karlovarském kraji nedošlo ke spolupráci mezi SPD a PRO, jsou především odlišné preference a požadavky obou stran. Michal Riško, předseda krajské organizace PRO, uvedl, že od vedení PRO přišla informace, že SPD v Karlovarském kraji neprojevila zájem o spolupráci v krajských volbách. Tuto informaci přinesla poslankyně SPD, která označila další jednání za zbytečné.

Riško také zmínil, že SPD požadovala pouze seznam kandidátů PRO, což bylo překvapivé, protože v jiných krajích se diskutovalo o celkových přínosech spojení obou subjektů. Pro voliče může být matoucí, že SPD odmítlo spolupráci bez osobního setkání s členy PRO.

Na kandidátce „Správná Volba PRO kraj“ jsou lidé z různých subjektů,  jako Právo Respekt Odbornost (PRO), Trikolora, Správná Volba a nezávislí kandidáti. Spolupráce s SPD nebyla dosažena, a proto PRO sestavilo vlastní koaliční kandidátku, která se zaměřuje na odborné a morální kvality kandidátů. 

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.