Sokolovský pilotní projekt „Domovník“ běží již půl roku

Sokolov – Před půl rokem uvedlo město Sokolov do života nový projekt. Byla vytvořena služba Domovník. Na této pozici aktuálně pracuje osm lidí na stálo a jeden je počítán jako výpomoc. Podstatné je,že finanční krytí projektu zajistila městu dotace.

„Na počátku bylo jasné,že se musí domovníci naučit ve svých působištích, na koho se jak a kdy obracet. Ale postupně si vše sedlo a nyní už služba funguje podle záměru.Jde o pilotní projekt, který Sokolov zkouší jako první a potřebujeme vědět jak se mění atmosféra v okolí domu i v domě samotném.“ sdělila k půl ročnímu shrnutí Sabina Satlerová, koordinátorka projektu.

„My dnes můžete říct, že vydat se cestou projektu domovníků byla správná volba. A to především na základě pozitivních ohlasů občanů. A to nejen těch dvou domů, kde jsme tento projekt zrealizovali. Ale také z okolních, kde i obyvatelé byli ochotni si takovou službu platit.“ doplnil k projektu starosta města Petr Kubis.

Domovníci mají primárně zvýšit pocit bezpečí samotných obyvatel domu, zamezit výskytu osob, které se v domě nemají vyskytovat. Eliminuje se tak i riziko krádeží a narušování pořádku. Služba funguje 24 hodin denně. A obyvatelé domů si již našli ke svým domovníkům cestu. Nejčastěji žádají o pomoc s drobnými opravami, nastavením spotřebičů jako televize, telefon a podobně. Samozřejmostí je,že v domovnících vnímají i člověka se kterým mohou prohodit pár slov a vnímat porozumění. Další devizou je i v případě starších obyvatel jistota rychlé pomoci v případě zdravotních komplikací. A pozitivně svojí roli přijímají a vnímají i samotní domovníci

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email