Kraj finančně podpoří vznik nejucelenějšího fotografického atlasu české flóry

Karlovy Vary – S podporou kraje vznikne unikátní Fotografický atlas rostlin České republiky. Bude to první kompletní fotografický atlas české flóry obsahující přes 3000 rostlin včetně jejich důležitých určovacích znaků. Na zpracování a vydání publikace byl schválen finanční dar ve výši 50 000 korun.

„Během našeho posledního zasedání jsme s kolegy radními schválili mimo jiné také finanční podporu spolku Fotografující botanici, kteří připravují Fotografický atlas rostlin České republiky. Knih s podobným zaměřením už sice vyšlo několik, ale žádná z nich nebyla úplná. Vždy obsahovaly kolem jednoho tisíce rostlin, tato popíše až trojnásobek. Navíc na ni naváže také mobilní aplikace a atlas tak poslouží nejen profesionálům, českým i zahraničním botanikům, ale pomůže s osvětou v oblasti botaniky mezi laickou veřejnost a mládež, což je skvělé,“ uvedl náměstek hejtmana Karel Jakobec, jenž má v gesci oblast životního prostředí.

Publikace obsáhne všechny původní druhy, běžně se vyskytující nepůvodní druhy, nejvýznamnější křížence, poddruhy a variety. Z pěstovaných rostlin budou zařazeny velmi často pěstované nebo běžně zplaňující. Většina druhů bude zachycena pomocí několika fotografií, na kterých budou detaily a určovací znaky.

Spolek Fotografující botanici zastřešuje editory knihy, kteří jsou dlouholetými zaměstnanci několika botanických institucí, např. Katedry botaniky Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Ústavu botaniky a zoologie Masarykovy univerzity v Brně a Katedry zoologie České zemědělské univerzity v Praze. Na vzniku knihy se současně podílí více než 100 fotografů. info TZ KK

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.